Zonnebloemen

Jaar van de zonnebloem

Dit jaar krijgen alle basisschoolkinderen een zakje zonnebloemenzaad van de “Helianthus annuus gigantues”, dat is een hele grote soort.
Met deze zonnebloemen organiseren we, net na de zomervakantie, de wedstrijd voor de hoogste zonnebloem en iedereen mag natuurlijk meedoen.

Alle zonnebloemen samen kunnen weer zorgen voor veel lekkere vogelvoerhapjes deze winter, zowel thuis als op school. Voor, o.a., de huismus.

Want ook deze vogels kunnen wel een extra zaadje gebruiken in de winter.

Zaaitips voor zonnebloemen

* Zaai van maar tot mei in zowel de volle grond als in een los potje of bakje.
* Veel slakken in de tuin? Begin dan vooral binnen!
* Het duurt 3 tot 4 maanden voor ze in volle bloei staat.
* Zaai ze om de 2 weken, dan heb je er lang plezier van.
* Een zonnebloem heeft nodig: Beschutting en ZON! – Voldoende (regen)water – Extra  compost – Ruimte om te groeien – Ondersteuning als ze echt groot wordt.
* De hoogste zonnebloemen groeien in de volle grond.

Meer tips vind je HIER

Jaar van de Zonnebloem

Vier met Van Gogh Brabant, Van Gogh Nationaal Park en Brabant Herinnert het Jaar van de zonnebloem. Een jaar vol inspiratie en unieke belevenissen. Een jaar van zaaien en groeien, bloeien en oogsten.
De boerenbloem, zoals Van Gogh hem noemde, wordt dit jaar volop geëerd met artistieke zonnebloemvelden, fietsroutes in bloei, vooraanstaande tentoonstellingen en culturele manifestaties.
Het is 100 jaar geleden dat Vincents beroemde Vaas met zonnebloemen in de National Gallery in Londen landde.
En nog steeds inspireert de zonnebloem mensen over de hele wereld met zijn majestueuze gestalte en symbolische lading.

Jaarvandezonnebloem.nl

Zaaien in je tuin of openbare ruimte.

Natuurlijk mag je ook dit jaar zaaien in de openbare ruimte! Laat even weten waar jij gezaaid hebt!

Als je via DIT FORMULIER laat weten waar er gezaaid is, zetten wij je bloem op de plattegrond (zie voorpagina van deze website) en geven we het door aan het beheer van het openbaar groen.

 

Jaar van de huismus!

Sovon en Vogelbescherming kiezen elk jaar een vogelsoort uit die extra aandacht kan gebruiken. De huismus is geliefd en meestal lijkt het alsof er nog steeds veel huismussen zijn. Toch zijn hun aantallen in de laatste decennia van de vorige eeuw meer dan gehalveerd. Wij willen weer meer mussen in de Nederlandse tuinen!

Vogelbescherming.nl/jaarvandehuismus

Met alle zonnebloemen die wij deze zomer gaan zaaien, kunnen we deze winter de vogels helpen! Van de zonnebloempitten maken we lekkere vogelsnacks voor in de tuin.