Watervisie Hoogeloon: Voor een goede toekomst

17 mrt 2022

Werkzaamheden Fase 2 Hoogeloon van start

 

Het weer wordt extremer: zwaardere regenbuien en langere periodes van droogte. Dit vraagt om maatregelen om Hoogeloon daarop voor te bereiden. De gemeente Bladel gaat in drie fases de kern Hoogeloon klimaatbestendig maken.

Watervisie Hoogeloon: Voor een goede toekomst

Velen zullen het nog wel herinneren: de zomer van 2016. Ten Eiken, maar ook het Valensplein en andere locaties in Hoogeloon hebben de nodige wateroverlast ervaren. Straten werden onbegaanbaar en er was zelfs overlast in woningen. Adviesbureau Arcadis heeft naar de gehele waterhuishouding van Hoogeloon gekeken en deze doorgerekend. Korte conclusie: de riolering is gemengd en de rioolbuizen zijn te klein voor de toekomst.

De gemeente voert de werkzaamheden in delen uit. Zie ook de kaart.

Fase 1; momenteel in uitvoering, afronding eind maart 2022, hiervoor staat aannemersbedrijf Van der Zanden uit Moergestel aan de lat.

Fase 2;  momenteel in uitvoering. Gestart met de voorbereidingswerkzaamheden op het achterterrein bij Ten Eiken in Hoogeloon met het aanleggen van extra parkeerplaatsen. Verder komt hier een extra waterberging om het teveel aan water op Ten Eiken op te vangen. Deze straat Ten Eiken gaat daarna op de schop.

Begin april is de start van de aanleg van een nieuwe regenwater en vuilwaterriool op Ten eiken.

Begin mei is de start van de werkzaamheden op de Hoofdstraat.

Eind 2022 zijn alle werkzaamheden fase 2 klaar. Aannemersbedrijf Jurgen van Uijthoven & Zn uit Eersel staat aan de lat voor de werkzaamheden.

Fase 3 gaat dit jaar in voorbereiding.

Wat kunt u zelf doen?

Bij veel panden in fase 2 koppelt de aannemer de regenpijpen aan de voorzijde af van de woningen. De regenpijpen aan de achterzijde voeren nog steeds schoon regenwater af naar het riool met vervuild water. Het ontlast het riool als ook die regenpijpen worden afgekoppeld. Daarnaast kan het water ook de grond in lopen, goed voor tijden van droogte. Het afkoppelen van regenpijpen aan de achterzijde is een handeling voor de bewoner zelf. Dit kan door het afzagen van de pijp en het water in de tuin te laten lopen. Of om een regenton te plaatsen. Meer informatie is te vinden op: www.blauwgroenbladel.nl/maatregelen