Ruim 2,8 miljoen tegels gewipt!

8 nov 2022

Ruim 2,8 miljoen tegels gewipt: ook in de gemeente Bladel krijgt groen en blauw steeds meer ruimte

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst.
Maar liefst 135 gemeenten streden mee. Gemeente Bladel was daar een van. Gisteren maakte de organisatie de winnende gemeenten bekend.
In drie klassementen winnen Breda, Almelo en Hollands Kroon: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Den Haag verwijderde in totaal de meeste tegels (306.178). Nederlands bekendste TV tuinman Lodewijk Hoekstra overhandigde hen de Gouden Tegel.

Meer dan 3000 tegels eruit in de gemeente Bladel
Het NK Tegelwippen werd voor het derde jaar op rij georganiseerd. De competitie bewijst wederom dat het niet alleen een ludieke strijd is, maar ook daadwerkelijk vergroening oplevert. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten: heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. In totaal zijn 2.814.011 tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Inwoners van de gemeente Bladel wipten ruim 3000 tegels. Hiermee staat ze op de 30e plek in het klassement.
Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is de eindstand van alle 135 gemeenten te vinden.

Fanatieke bewoners aan zet

In de deelnemende gemeenten motiveerden ondernemers en bewoners elkaar op originele wijze: van gratis Tegeltaxi’s tot een voetbalgras-winactie uit de Rotterdamse Kuip. Er verschenen zelfs speciale NK Tegelwip-strijdliederen en videoclips. Via BlauwgroenBladel.nl kon je een gratis Tegelcontainer aanvragen.

 “Het is mooi om te zien dat mensen heel fanatiek worden en ondertussen hun directe leefomgeving zoveel fijner maken. Met het NK Tegelwippen willen we iedereen enthousiasmeren je directe omgeving een stukje groener te maken. Maar er valt nog genoeg te doen, dus volgend jaar zijn we weer terug.” – Janneke de Vries – Blauwgroen Bladel 

Minder steen, meer groen: veel impact 

Het is inmiddels bekend dat we ons flink moeten inzetten om Nederland meer klimaatbestendig te maken. Dat het NK Tegelwippen mensen enthousiasmeert om mee te doen, is niet vreemd. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond. Dat is meer dan het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden, volgens Wageningen University & Research.
Groen koelt af tijdens de steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie.