Renate op haar blauwgroene pad: Duurzame feestdagen

20 dec 2021

De feestdagen staan weer voor de deur. Heeft dat iets met duurzaamheid te maken? Niet direct als het aankomt op gezellig bij elkaar zijn en genieten van de sfeer. Toch zijn er een aantal dingen die anders kunnen als je een beetje rekening wilt houden met het milieu. Niet dat ik een expert ben hoor maar ik kijk even naar mijn eigen gewoonten tijdens de kerst.

Ik heb een kunstkerstboom. Dat is natuurlijk super milieu-onvriendelijk – want van plastic – maar toch. ’t Is wel een mooie. Een echte boom ruikt lekkerder maar ik vraag me serieus af wat de ‘carbon footprint’ is van het kweken van een spar (of den, ik weet niet precies wat voor boom een kerstboom is). Die heeft water nodig en misschien kunstmest. Je moet elk jaar een nieuwe gaan halen, doorgaans met de auto want achter op de fiets is niet handig. Na afloop worden de meeste bomen opgestookt. Daar krijg je het lekker warm van en het is gezellig, maar de CO2 die daarmee vrijkomt is niet gering. Is er iemand die mij kan vertellen wat ik eigenlijk het best kan doen?

Een kerstboom is het leukst met lichtjes en versiering en als je op de verpakking kijkt van die spullen, zie je vaak dat het uit China of ander ver land komt. Lage lonen, dus niet duur, maar bedenk even hoe zo’n product naar de winkels komt. Met de boot of het vliegtuig en de vrachtwagen. Hoeveel uitstoot betekent dat? Ik wil niet roomser dan de paus zijn en ik versier mijn boom natuurlijk ook, maar ik doe al tientallen jaren met dezelfde spullen. Gewoon omdat ik het nog steeds mooi vind en rood met zilver tijdloos is (heb ik mezelf wijsgemaakt). In ieder geval is het een bewuste keuze om niet ieder jaar nieuwe spullen uit China te laten komen. Met kleine kinderen is het ook nog een leuk idee om zelf versiering te maken met afval (keukenrollen, puddingbakjes). Tip: ga eens bij een kringloopwinkel kijken, vaak nog super leuke spullen voor een prikkie.

Moet ik nog iets zeggen over vuurwerk eigenlijk? Oké, waarschijnlijk mag er dit jaar weer niets afgestoken worden en daar zal ik geen halve traan om laten. Sowieso komt dat spul ook van heel ver weg en dus weer die uitstoot, maar tijdens het afsteken wordt het gat in de ozonlaag volgens mij in één uur verdriedubbeld. Ik heb een idee: laten we het geld dat we – jullie – besteden aan vuurwerk, geven aan mensen die het echt nodig hebben. Mensen met honger of mensen in angst in oorlogsgebieden. Het is maar een idee hè. Je moet niks, maar van mij mag het vuurwerkverbod een blijvertje zijn.

Genoeg gepreekt: hoe je de kerst en Oud&Nieuw ook viert, doe het samen met mensen van wie je houdt en als je maar een heel klein beetje nadenkt over wat je koopt, ben ik al blij.

Fijne feestdagen!