Renate op haar Blauwgroene pad: Wip je mee?

2 apr 2022

Wip je mee?

Ook zo’n zin in de zomer? Ik wel, ik haat de kou, al vind ik de verschillen in de seizoenen ook wel weer heel leuk. Ik geloof niet dat ik in een land zou willen wonen waar de zon áltijd schijnt en er nooit een gure wind staat. Maar goed, dat zonnetje heeft ook een mindere kant: de aarde droogt ervan uit en dat is geen goed nieuws. In je eentje kun je daar vrij weinig aan doen, vond ik altijd, maar door me meer te verdiepen in Blauwgroen, weet ik inmiddels dat hele kleine beetjes ook een groot verschil kunnen maken.

Kampioenschap…

Van 21 maart tot en met 31 oktober vindt het NK Tegelwippen plaats. Dat is best een lange periode voor een kampioenschap maar het is nodig omdat het onmogelijk is in één dag heel veel tegels te wippen. Denk aan je rug, zou ik willen zeggen. De bedoeling van dit ludieke maar o zo serieuze NK is om zoveel mogelijk groen in de tuinen terug te krijgen. Lekker makkelijk al die tegels maar niet zo goed voor de afvoer van regenwater. Door een paar extra tegels uit de stoep te halen, maak je al verschil.

Voordelen

Heeft het voordelen als je een paar vierkante meters meer groen in je tuin  hebt? Ja, daar zijn de geleerden het inmiddels wel over eens. De aarde koelt namelijk af door water maar dan moet het wel de grond in kunnen lopen. Kijk, het gaat geen drie graden schelen tijdens een hittegolf maar je moet het ook over de lange termijn bekijken. Als we allemaal een paar meters meer groen aanleggen, daalt de temperatuur een klein beetje. En alle beetjes helpen.

Bijkomend voordeel dat als het water sneller de grond in zakt, is dat je minder kans hebt op overstroming, volgelopen kelders en overbelaste rioolbuizen. Het klinkt allemaal zo logisch en bij dit soort vraagstukken vraag ik me altijd af, waarom ‘we’ daar niet op voorhand aan hebben gedacht. Nu is het bijna een gevalletje ‘als het kalf verdronken is…’. Maar goed, laten we het positief insteken: het kalf leeft nog, we kunnen het tij nog keren, maar dan moeten we dat wel met z’n allen doen.

Tegelwippen dus.

Of ik eraan meedoe dit jaar? Ik twijfel, ik snap de noodzaak maar verschuil me achter smoesjes over dat de symmetrie uit mijn tuintje gaat. Maar ik moet mezelf gewoon wat steviger aanpakken en die paar tegels wippen. Misschien moet ik even naar het tuincentrum hollen om te kijken of ik er een leuk fruitboompje voor in de plaats kan zetten. Ben namelijk dol op fruit en dan levert het me twee keer iets op. Ja, ik ben om!