Renate op haar Blauwgroene pad: Water besparen

18 jan 2022

Water besparen

Water kost niet zoveel, behalve als je het in een flesje in de winkel koopt. Da’s echt niet normaal duur. En het smaakt – in Nederland – niet anders dan het water uit de kraan. Althans niet heel erg anders. Het schijnt wel iets uit te maken of op de fles een luxe etiket geplakt zit, dan smaakt het ineens wel anders. Zou ik ook zeggen als ik drie euro de liter had betaald. Véél lekkerder dan het gewone ‘gemeentepils’. Of toch niet?

Maar ik wilde het helemaal niet over duur water in een fles hebben. Wel over drinkwater en dat we daar met z’n allen niet héél erg zuinig mee omgaan. Ik heb ooit de anekdote gehoord van een man die vanuit Afrika naar Nederland was gevlucht en een hartverzakking kreeg toen hij zag dat wij de wc doorspoelen met drinkwater. Want dat is wat we doen, hè mensen. Water dat uit de spoelbak komt, is gewoon drinkwater, kun je het geloven? Niet dat ik oproep om een bekertje door de pot te halen en dat op te drinken maar in theorie kan het gerust. Als je uit een land komt waar elke druppel zeldzaam is en je soms maanden geen regen ziet, is het een vorm van waanzin om water letterlijk door te spoelen.

De oplossing om drinkwater te besparen zou best simpel kunnen zijn. Vang het regenwater op en leg een leiding naar de wc of badkamer. Spoelt exact hetzelfde door maar scheelt een ‘slok op een borrel’ als het op zuinigheid aankomt. Ik ga toch eens informeren of dat héél veel werk is om te laten doen. Hoe ik op dit idee kom? Het regent pijpenstelen op het moment en daar word ik blijkbaar creatief van.

Er zijn nog meer manier om water te besparen. Eén ervan ga ik toch (nog) eens met één van mijn kinderen bespreken. Dat je niet per se een half uur onder de douche hoeft te gaan staan. Met drie minuten is een lijf ook wel schoon, maak er vier van als je je haren moet wassen. Echt, ik erger me dood aan die eindeloze douchebeurten. Zoek een andere vorm van ontspanning, denk ik dan. Verder kost hij niet veel want hij verdient inmiddels zijn eigen geld en betaalt voor zijn eigen kleding en vertier maar toch. Het gaat ook niet om het geld maar om het principe van zuinig omgaan met drinkwater.

Nog een kleine tip, gekregen van een zéér milieubewuste vriendin: Zeep eerst je handen in en open de kraan pas als je ze wilt afspoelen. Als de zeep dan ook nog plastic-vrij is, ben je helemaal goed bezig. In je eentje kun je de wereld niet veranderen maar met heel kleine stapjes wel een beetje mooier maken.