Nationale Bijentelling

20 apr 2022

Op zaterdag 23 en zondag 24 april 2022 vindt weer de Nationale Bijentelling plaats

Help je mee door een half uur mee te tellen in de tuin of op het balkon? Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. De gegevens zijn van belang voor wetenschappers om meer te weten komen over de stand van de bijen. Zo kunnen zij nog beter werken aan het beschermen van deze nuttige maar bedreigde diersoort.

Bedreigd

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, Wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Onderzoek

De Nationale Bijentelling 2021 was een groot succes. Een recordaantal mensen zette zich in voor de wilde bij, ruim 11.000! Bij elkaar telden die ruim 200.000 bijen en zweefvliegen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier, zoekkaart en bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Voor diegenen die nóg meer tips en tricks willen, zijn er door het land diverse activiteiten met bijenexperts. Meld je aan en ontvang het gratis bijengidsje en het telformulier.

Hoe werkt de Bijentelling?

  • Tel op 23 of 24 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment.
  • Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het (online) telformulier.
  • Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 23 april in op deze pagina via de knop bovenaan.
  • Let op! Je hebt tot zondagavond 20.00 uur om je resultaten in te voeren.

Ga naar de website van de NATIONALE BIJENTELLING voor een telformulier en een bijengidsje