Renate op haar blauwgroene pad: Kluitdelen en tegelwippen

4 nov 2021

In mijn tocht op het blauwgroene pad, leer ik elke dag nieuwe dingen. Super interessant. Deze week was ik op een inspiratiebijeenkomst om met mensen die een blauwgroen hart hebben te brainstormen over hoe we onze gemeente hittebestendiger kunnen maken, hoe we meer water in de grond kunnen vasthouden en hoe we onze directe leefomgeving kunnen vergroenen.

Bijeenkomst bij de Houtwinkel

Tijdens de bijeenkomst leerde ik nieuwe woorden. Ik dacht dat ik alle woorden uit de Dikke van Dale al kende maar dat bleek niet zo te zijn. Ik weet nu namelijk wat kluitdelen is en dat wist ik drie dagen geleden nog niet. Het heeft niets te maken met ‘de kluit belazeren’ of ‘met een kluitje in het riet gestuurd worden’. Het is een vrij letterlijke betekenis. Als je namelijk in je tuin gaat werken en een plant wordt te groot, dan kun je ‘m uit je tuin spitten, in vieren delen en drie delen weggeven. De kluit delen dus. Daarmee maak je andere mensen blij want die hebben een nieuwe plant in hun hof en jij hebt méér ruimte in je tuin. Als je dat met meer mensen doet, heb je in no-time een nieuwe verzameling planten in je tuin. En een bijkomend voordeel is dat je het lekker warm hebt van het spitten en dus de kachel niet aan hoeft te zetten. Héél milieubewust!

Nog een mooi nieuw woord: tegelwippen. Niet te verwarren met wc-potwerpen, waar onze Koning ooit master in was tijdens een olijke middag in april. Ook hier mag de betekenis weer vrij letterlijk worden genomen: wip de tegels uit je tuin. Daarvoor in de plaats kun je bloemenzaad strooien of een paar mooie planten terugplaatsen. Dan loopt het regenwater in de grond in plaats van in het riool en dat is goed voor het waterpeil in de grond. Er blijkt zelfs een soort competitie te zijn waarin steden elkaar uitdagen om zoveel mogelijk tegels te wippen. Steden moeten groener want elke tegel die er niet ligt, draagt bij aan een paar graden koeler in de zomer. Oké, het gaat om tiende of honderdste graden maar alle beetjes helpen.

Terugdenkend aan mijn tuinscore zou ik eigenlijk meteen een deel van mijn voortuin moeten wippen maar ik herinner me de moeite die het me kostte om ze allemaal op hun plek te leggen. Ik kan de pijn in mijn rug nog voelen, met een beetje fantasie. Maar ooit gaat het ervan komen en dan meld ik me meteen aan voor het WK Tegelwippen. Hoe ik ervoor ga trainen? Geen idee dus ik vermoed dat ik niet met de beker naar huis zal gaan. Dat is ook niet het doel. Het gaat erom dat je met relatief weinig inspanning de aarde een beetje helpt. Het water iets langer in de grond houdt, daarmee de temperatuur ietsje laat dalen en niet geheel onbelangrijk: geniet van het groen in je tuin. Mensen met veel groen in hun tuin zijn aardiger en rustiger, dat is bewezen. Doe er dus je voordeel mee en ga gezellig een potje tegelwippen of kluitdelen; je zult zien dat je er een leuker mens van wordt.

Renate