Eerste ‘Klimaatjes’ en zaadjes op BS de Toermalijn

7 apr 2022

Persbericht BIJzondere actie van gemeente Bladel

Zie hier HET FILMPJE VAN KEMPENTV.

Op dinsdag 5 en woensdag 6 april 2022 heeft gemeente Bladel bloemzaadjes en boekjes over Klimaatadaptatie uitgedeeld aan alle basisscholen in de gemeente Bladel. Wethouder Van der Linden deelde op de Toermalijn het boekenpakket uit en strooide met enkele leerlingen de eerste bloemzaden uit op het veld bij de school.

“De jeugd is de toekomst dus we vertellen de kinderen graag wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. Wij kunnen allemaal ons steentje bijdragen! Hoe klein ook, ieder stap, helpt”, aldus de wethouder. De kinderen zijn als het ware klimaatambassadeur om hun ouders, broers en zusjes, oom en tantes en andere familieleden (ook) bewust maken van de gevolgen.

BIJzondere actie

Kinderen leren op school over het ecosysteem. Daarin heeft de bij een belangrijke plek. 80% van alle planten op aarde is afhankelijk voor voortplanting of evolutie van de bestuiving van de bij. Dus, zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. We hebben hem dus hard nodig. Daarom vraagt de gemeente de kinderen om hun hulp. Iedere leerling ontvangt een zakje met één- en meerjarig fleurig, blauw(ig) bloemenzaad voor 5 tot 6 m2. In totaal zijn er meer dan 2000 bloemzaadzakjes uitgedeeld. Hiermee kunnen bijen (en vlinders) tot laat in het jaar genoeg te eten hebben.

 

Bladel kleurt blauw
We brengen in kaart waar de bloemzaadjes zijn uitgestrooid. De afdeling groenonderhoud van de gemeente Bladel weet zo ook waar er gezaaid is.

In de bloemzakzaadjes zitten onder andere zaadjes voor blauwe aster, korenbloem en blauwe campanula. De gemeente hoopt op een mooie blauwe lappendeken van veldjes met gezaaide bloemen.

Meer blauw én groen
De kleur blauw linkt ook naar water. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of uw kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen, heeft een positief effect op de mentale gezondheid én zorgt voor meer insecten en dieren.