Gemeente Bladel wordt lid van de Waterbank!

2 mrt 2023

Gemeente Bladel wordt lid van de Waterbank!

Sinds kort is de gemeente Bladel lid geworden van De Waterbank! De Waterbank is een vereniging die partijen die water teveel hebben, verbindt aan partijen die juist water te weinig hebben. Zo kan bruikbaar water dat op één plek over is, op een andere plaats juist nuttig gebruikt worden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het koelwater dat een fabriek gebruikt.  Momenteel pompt de fabriek schoon drinkwater op en na gebruik verdwijnt het water door het riool naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit terwijl voor het koelproces misschien ook regenwater gebruikt kan worden en het water na de koeling ook nog gebruikt kan worden bij een brand of om gewassen te besproeien.

De Waterbank brengt aanbieder en afnemer van dit restwater bij elkaar. Ook maakt de Waterbank het mogelijk om water dat je over hebt op te slaan en dit zelf op een later moment te gebruiken.

Waarom is De Waterbank belangrijk?

Door klimaatverandering wordt het verschil tussen droge en natte periodes groter. De grondwaterstanden dalen, er zijn langere droogteperiodes en hevigere buien in de zomer. Elke zomer is er weer een gebrek aan water voor irrigatie, sproeien of voor bluswater. Elke winter is er een overschot aan water dat gewoon wegstroomt.
Door het overschot aan water uit de natte periodes bij te houden voor de droge periodes, ben je beter voorbereid op klimaatverandering. De Waterbank wil op een eenvoudige manier aanbieders van overtollig water met lokale afnemers die een tekort aan water hebben, met elkaar in contact brengen.

 Meer informatie

Wil je meer informatie over De Waterbank? Op www.waterbank.nl kun je meer over hen lezen.