En de winnaars zijn…

21 jun 2022

Hoe maken we de omgeving toffer, beter of mooier?

Met deze vraag:gingen 35 leerlingen van de afdeling Groen van het Pius X-College aan de slag. In de grote hal op het gemeentehuis werd gestreden om het beste idee om de directe omgeving te verbeteren op het gebied van natuur, water of bodem.

Er viel 1000, – te winnen, maar het ging anders…

Er werden 5 projectteams samengesteld. Ieder pitchte het idee, het projectplan en begroting aan een heuse expert jury: Mary Fiers: directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant en lid van de Eerste Kamer, wethouder Fons d’Haens van de gemeente Bladel en Bas Peters, bestuurslid van Waterschap De Dommel.

De 5 Pitches waren:

  • Educatieve bordjes voor bezoekers bij De Groene Long
  • Het ontwikkelen van een nieuwe afvalbak voor in het Jarabos
  • Een vlechthaag om overstekende herten te beschermen
  • Een voedselbos bij Beverdijck
  • Grote insectenhotels van gerecycled materiaal verspreiden

De jury was zeer positief over de inhoud en de kennis over de thema’s en de oplossingen van de leerlingen voor lokale problematieken. Uiteindelijk was de praktische uitvoerbaarheid en de mogelijkheid om het met de klas uit te voeren de doorslaggevende factor om de Insectenhotels te laten winnen!
Het plan voor de educatieve bordjes kon worden gekoppeld zodat het effect van de insectenhotels nog groter zou worden, dus ook zij zijn gevraagd om dit uit te voeren als nummer twee.

Alle ideeën waren goed! Ook de vlechthaag werd verder besproken op het gemeentehuis en over de plannen om volgend jaar weer zo’n pitch te organiseren was iedereen enthousiast.

De winnaars