Compostvat met korting: een goede keuze
3 jun 2024
WAT IS COMPOSTEREN?
Composteren is een natuurlijk proces, waarbij organisch afval door bacteriën en schimmels wordt omgezet in een aardachtige massa: compost.
Dit composteringsproces wordt ondersteund door micro-organismen, kleine bodemdieren zoals larven,pissebedjes, torretjes en wormen.
PRAKTISCH
Het compostvat heeft een volume van 290 l en is geschikt voor het groenten- en fruitafval van de keuken en het tuinafval van kleine tuinen. Het vat moet op 6 of 7 straattegels geplaatst worden om ervoor te zorgen dat het niet in de grond zinkt en zo de ventilatie afgesloten wordt.
Kijk hier voor de regeling van de gemeente Bladel.
HOE NU TE COMPOSTEREN?
Er zijn 4 belangrijke factoren zijn: vocht, zuurstof, temperatuur en micro-organismen.
Door het vat een plaats in de zon te geven wordt de temperatuur in het compostvat verhoogd en daarmee de snelheid van composteren.
Zet de buitenrand van het vat op een harde vlakke ondergrond, bij voorkeur op enkele tegels. Hierdoor voorkom je dat de bodemplaat in de grond zakt en de luchtcirculatie (zuurstof) blijft optimaal;
Het’ middenstuk van de bodemplaat’, moet wel in contact blijven met de aarde in verband met de toegang van kleine bodemdieren.
Om een goede luchtventilatie te krijgen dien je de bodemplaat eerst te bedekken met kleine takjes, resten van snijbloemen of uitgebloeide kamerplanten. Vervolgens kunnen laagjes GFT worden aangebracht. Vermijd een vulling van meer dan 80%.
Compostbeluchtingsstok
Bij het composteringsproces komt warmte vrij. Dit heeft tot gevolg dat de temperatuur in het compostvat kan oplopen tot ca. 50 graden Celsius: een temperatuur waarin de micro-organismen goed gedijen, waardoor het composteringsproces sneller verloopt.
Doordat de composterende massa relatief vochtig is zal de massa indikken, waardoor lucht wordt ‘uitgeperst”. Door regelmatig met een beluchtingsstok in de composterende massa te prikken cq. scheppen worden er handmatig ventilatiekanalen aangemaakt waardoor het composteren versneld.
Daarnaast wordt de menging van het GFT-afval door het omscheppen bevorderd.
ONAANGENAME GEURTJES
Het composteren van uw GFT-afval is een tijdsintensief proces. Het vraagt echter ook enige aandacht en inspanning. Wanneer er niet regelmatig wordt omgeschept ontstaat er een gebrek aan zuurstof waardoor er een ander soort (afbraak) proces wordt opgestart.
Dit is niet schadelijk, maar kan wel voor geuroverlast zorgen.
DE WINTER
In de winter gaat het composteringsproces langzaam of staat het zelfs stil. Het toevoegen van nat materiaal zal dan de temperatuur verder verlagen en dus het composteringsproces doen stagneren.
GEBRUIK COMPOST
De compost is een bodemverbeterend middel in de sier- en/of moestuin. Compost heeft namelijk een open structuur die belangrijke voedingsstoffen voor planten vasthoudt en de groei bevordert.
Het mes snijdt dus aan twee kanten. U helpt het milieu door zelf te composteren en in ruil hiervoor krijgt u, middels het Milko-compostvat, een waardevolle bodemverbeterende hulpstof bij het tuinieren. Zelf composteren is daarmee een voorbeeld van doordacht met het milieu bezig zijn!
Wat kan niet in het compostvat?
- gekookte etensresten
- bagger uit goot of sloot
- behandelde aardappel- en citrusschillen
- brood en gekookte etensresten
- gestold vet
- kaaskorsten
- kerstbomen
- peuken, as uit open haard, houtskool
- poep van huisdieren, kattenbakkorrels, korrels uit vogel- of hamsterkooi
- stofzuigerzak met inhoud
- visgraten
- vodden, wol, watten
- zieke planten
Wat kan wel in het compostvat?
- aardappel- en fruitschillen
- doppen van noten en eierschalen
- rauwe groenteresten
- houtas (maximaal 1 portie per week)
- koffiedik en theebladeren en zakjes (zonder nietjes)
- stro en zaagsel (maximaal 1 portie per week)
- tuinaarde, potgrond, zand, turf (molm)
- tuinafval zoals onkruid (maximaal 1 portie per week), gemaaid gras, bladeren, coniferen, hulstblad, en dennennaalden
- verlepte bloemen/kamerplanten (maximaal 1 portie per week)
Kijk op Milieucentraal.nl of Velt.nl om meer informatie te krijgen over hoe je zelf kunt composteren.