Renate op haar blauwgroene pad: Bewuster boodschappen doen

22 feb 2022

Overpeinzingen van Renate

Duurzaamheid zit in alles, daar ben ik zo langzaamaan achter aan het komen. Zelfs boodschappen doen kan een stuk beter dan ik tot nu toe gewend ben. Voor de dagelijkse boodschappen geldt dat het een kwestie is van nadenken en het onderdrukken van impulsen (bij mij dan toch).

Wat moet je nooit doen als je boodschappen gaat halen en verspilling wilt voorkomen? Juist, met honger naar de supermarkt! Je koopt te veel en veelal ongezonde dingen. Het is bewezen, al kan ik zo snel het artikel niet vinden. Maar het is makkelijk te bewijzen door het een keer uit te proberen. Ga je nét na de lunch met een boodschappenlijstje naar de super, dan is de kans kleiner dat je dingen meeneemt die je eigenlijk niet nodig hebt en dus later weg moet gooien. Want als je gedisciplineerd genoeg bent om je aan het lijstje te houden, scheelt dat ook enorm. Ik maak altijd een lijstje. Dat ik dan vervolgens op tafel laat liggen, maar dat maakt nu even voor het verhaal niets uit.

Houd die houdbaarheid?

Onlangs las ik dat mensen vaak achter in het vers-schap graaien om een product met de langste houdbaarheidsdatum te pakken. Waarom doe je dat, als je het dezelfde dag nog gaat opeten? Het gevolg is namelijk dat de producten die kort aan de houdbaarheidsdatum zitten, blijven liggen en uiteindelijk weggegooid moeten worden. En dat is pas écht verspilling. Maak ik me er zelf schuldig aan? Ja, een enkele keer wel, zeker als ik voor een hele week boodschappen haal en ik niet precies weet op welke dag ik wat ga eten.

Ik heb een gruwelijke hekel aan al dat plastic dat werkelijk om álles heen zit. Een komkommer heeft van zichzelf al een hoesje dus van mij hoeft er niet nog eentje om. Maar ook rijst, pasta en heel veel andere droge levensmiddelen moeten schijnbaar in een plastic zak. Daar heeft een bedrijf iets op gevonden; bij hen kun je havermout, rijst, pasta en linzen kopen die in glazen (statiegeld) potten worden geleverd. Dat lijkt mooi maar ik vraag me toch af of het werkt. Die potten moeten namelijk na inlevering weer gewassen en gesteriliseerd worden. Dat kost water en energie. De producten moeten gebracht en gehaald worden en ik dacht niet dat het bedrijf in de Kempen zat, dat geeft dus heel veel uitlaatgassen. Het idee spreekt me aan maar ik denk dat het alleen lukt met heel lokaal geproduceerde levensmiddelen die je op de fiets kunt halen. Sowieso meer seizoensproducten, minder verpakking en een eerlijke prijs betalen.

Niet goed, maar wel eerlijk

Ben ik duurzaam als het op boodschappen doen aankomt? Eeeeh, nee! Ik scoor hier geen A-label, ben ik bang. Ik laat me te vaak verleiden door een aanbieding die ik niet nodig heb. Neem er twee terwijl ik er maar eentje nodig heb en kies niet voor de variant die ‘beter’ verpakt is. Ik let op de prijs en dat zou in het geval van duurzaam boodschappen doen niet leidend moeten zijn. Ik ken mezelf goed genoeg: zodra duurzame producten voordeliger zijn dan regulier, ben ik om. Da’s niet goed maar wel eerlijk.