85m2 Tegels gewipt voor het Gindrahuis

17 jun 2022

Door Renate Pijnenburg
BLADEL – De gemeente Bladel is in de race om winnaar te worden van het NK Tegelwippen. Deze strijd loopt landelijk tot eind oktober en het doel is simpel: zoveel mogelijk stenen uit de tuinen en plantsoenen en zoveel mogelijk groen daarvoor terug.
Iedereen mag meedoen: particulieren en ondernemers en dus ook de gemeente zelf.
Op 8 juni werd 85 m2 tegels gewipt voor het Gindrahuis. PC55 was erbij.

Groeizaam weer

De regen kwam met bakken uit de hemel toen wethouders Van der Hamsvoort en Van
de Ven de tegels gingen wippen. Jos Mijs, beheerder Groen en Cultuurtechniek bij de
gemeente Bladel, ziet de regen vallen: “Groeizaam weer dit, niks mis mee. Het geeft trouwens meteen aan hoe nodig het tegelwippen is. De regen loopt nu van de tegels het riool in en daarmee verdwijnt het. Beter is het als het in de grond zakt en zodoende het grondwaterpeil in balans houdt. Door meer plantsoen of tuin te maken, krijgt het regenwater de kans om in de grond te zakken en veranderen die buien van een last in een zegen.”

Tegelwippen

Gino Schriers, beleidsmedewerker Klimaatadaptatie, vult aan: “Naast Bladel doen er nog honderd gemeenten mee in deze wedstrijd. Op de website www.nk-tegelwippen.nl kun je dagelijks zien op welke plaats de gemeente staat. Ons doel is niet primair om de wedstrijd te winnen maar wel om onze inwoners bewust te maken van de noodzaak om maatregelen te nemen om de gemeente veerkrachtiger te maken tegen een veranderend klimaat. Een paar tegels per tuin of plantsoen verwijderen, helpt al. Inwoners kunnen zelfs een gratis container aanvragen om de tegels op te laten halen”

Gezellig pleintje

Dat voor het pleintje vóór het Gindrahuis aan de Sniederslaan is gekozen, is niet toevallig. Jos: “Heel nuttig was dit pleintje niet, alleen maar steen en twee bankjes. We
gaan het in korte tijd aanplanten, de bankjes komen terug en het geheel zal een veel
koelere en meer kleurrijke aanblik krijgen. Daarnaast verhoogt het de biodiversiteit in
de omgeving. Vele soorten insecten zullen er hun voedsel vinden. Groen is koel, letterlijk en figuurlijk. We maken er – samen met de collega’s van KempenPlus – een gezellig pleintje van, waar het gezellig uitrusten is tijdens het shoppen.”

Verantwoordelijkheid nemen

Wethouders Van der Hamsvoort en Van de Ven mogen daadwerkelijk de tegels wippen.
Voor de foto en de opnames van KempenTV; het grove werk wordt daarna gedaan door J. van Uijthoven & Zn B.V. Van de Ven grijpt zijn kans en springt in de graafmachine. Na enige uitleg, krijgt hij het apparaat aan de gang maar bewijst meteen dat grondwerk toch een vak is. Per schep komen maar twee tegels in het bakje terecht. Van der Hamsvoort neemt een schop ter hand en laat zien dat met degelijk handwerk het werk ook gedaan kan worden. Beiden zijn trots op het goede voorbeeld dat gegeven wordt door de gemeente.

“We moeten niet alleen inwoners en ondernemers vragen iets te doen aan de klimaatmaatregelen, we moeten zelf aan de slag als gemeente. We moeten voorkomen dat straten onderlopen, zoals we in sommige andere gemeenten hebben gezien de afgelopen jaren. In onze gemeente is dat ook gebeurd en daarom zijn er al op verschillende plaatsen gescheiden rioolsystemen aangelegd. Daarmee voorkomen we overstromingen en daarmee extra kosten voor ondernemers en inwoners. Het is een taak van ons allemaal om in te spelen op het veranderend klimaat.

Op de bedrijventerreinen en in de openbare ruimten is al een begin gemaakt, de winkelstraat is ook een mooie plek om te laten zien hoe ‘blauwgroen’ we als gemeente zijn.” Meer weten?
www.blauwgroenbladel.nl/nk-tegelwippen