30.000 zonnebloemen zaaien? Dat doen we samen!

6 mei 2024

Er worden 30.000 zonnebloemen gezaaid in de gemeente Bladel

2024 is het ‘Jaar van de zonnebloem’ vanuit het Van Gogh National Park én het ‘Jaar van de Huismus’. Met de nieuwe zaaiactie van Blauwgroen Bladel komen deze twee mooi samen.

In mei krijgen alle basisschoolleerlingen in de gemeente Bladel een zakje zaad van de Helianthus Annuus Gigantues, oftewel, de gigantische zonnebloem. Deze bloemen trekken bijen en hommels aan en de zaden vormen in het najaar een lekkernij voor vogels. In beide gevallen draagt de zonnebloem bij aan de biodiversiteit in onze tuin.

Wie heeft de hoogste zonnebloem?
Door deze zonnebloemen goed te verzorgen, kunnen ze wel 3 meter hoog worden. De 5 hoogste zonnebloemhouders winnen eind augustus een mooie prijs. Geef je zaailocatie door op BlauwgroenBladel.nl/Zonnebloemen en vind BlauwgroenBladel op social media.

Er mag ook in de openbare ruimte gezaaid worden. Let er dan wel op dat hier niet gemaaid wordt en dat zowel de regen als de zon bij de bloemen kan.

Zonder bijen geen fruit

Met deze actie dragen we ook weer bij aan de bedreigde biodiversiteit. Bestuivende insecten hebben het moeilijk, het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen en daarom roept Blauwgroen Bladel iedereen op  te helpen met een flinke voedselboost.
Zorg bijvoorbeeld ook voor zoveel mogelijk pesticidevrije bloemen in je tuin. Wil je weten wat je nog meer kunt doen in je eigen tuin? Bereken dan je tuinscore op de website