NK Tegelwippen van 21 maart tot en met 31 oktober!

21 mrt 2024

Van 21 maart tot en met 31 oktober vindt het NK Tegelwippen plaats en wij doen (weer) mee! De bedoeling is dat we zoveel mogelijk tegels uit de grond halen. De verstening van tuinen en de openbare ruimte heeft namelijk nare gevolgen: het wordt warmer, er komt meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen waardoor er meer overstromingen zijn en er is minder plek voor bijen, vlinders en vogels.

Daarom zijn tuinen met planten in plaats van tegels of halfverharding beter: het water kan hier de bodem in. Dat is winst voor mens, dier en milieu! De gemeente begint zelf bij haar projecten in de openbare ruimte: waar het mogelijk is, haalt ze de tegels eruit en vervangt dit door groen. We tellen alle tegels die we uit de grond halen! Iedereen die mee wil doen is van harte welkom.

Zelf tegels wippen?

Heb je in je eigen tuin ook een paar tegels die er eigenlijk wel uit kunnen? Particuliere huishoudens van de gemeente Bladel mogen tijdens de actieperiode van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 gratis tuintegels en straatstenen inleveren bij de milieustraat. Ook mag je hier gratis compost ophalen waarmee je uiteindelijk planten of bloemen kunt plaatsen op de plek waar je de tegel hebt verwijderd. De compost mag je in zakken scheppen of zelf in een aanhanger meenemen.

Samen tegels wippen?

Wil je samen met anderen, zoals je buren, je school of je vereniging een dag tegelwippen en heb je meer dan 20m2 tegels? Dan helpt Blauwgroen Bladel jou aan een container.

Geef door waar en waneer je een container wilt hebben via AANVRAGEN TEGELCONTAINER

Dan kijken wij wat er mogelijk is. Het aanvragen van een container is alleen mogelijk op weekdagen. De container plaatsen wij in de ochtend en halen we in de namiddag weer op.

Spelregels

  • Je mag alleen tuintegels en straatstenen kosteloos inleveren bij de milieustraat. De tuintegels en straatstenen moeten gescheiden van elkaar worden ingeleverd. Voor het inleveren van zand, grind en split, puin en groenafval hanteert de milieuwstraat de reguliere tarieven.
  • Het is niet de bedoeling dat de tegels vervangen worden door andere tegels of niet-waterdoorlatend materiaal.
  • De eventueel verleende container mag niet vervuild worden met ander afval. Er mogen dus alleen tuintegels en straatstenen in de container. De materialen worden gerecycleerd.

Tegelwipplekje doorgeven?

Weet jij een plek in de openbare ruimte die absoluut mooier en vooral groener kan? Geef deze plek dan door en stuur een e-mail naar blauwgroenbladel@gmail.com. Vermeld hierin het precieze adres, de locatie en een foto. Dan kijken wij of het mogelijk is om deze plaats te onttegelen.

Ben je benieuwd hoe natuur- en watervriendelijk jouw tuin is?
Bereken dan jouw tuinscore.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tips? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Blauwgroen Bladel via blauwgroenbladel.nl.