Goudsbloemen
We zaaien goud dit jaar!
Dit jaar krijgen alle basisschoolkinderen een zakje zaadjes van de biologische goudsbloem Orange Nova. Deze goudsbloem (calendula officinales) is een drachtplant voor wilde bijen en honingbijen en waardplant voor de rupsen van zeker 10 soorten nachtvlinders, je kunt haar gebruiken als snijbloem in een vaas en als decoratie of kleurmiddel in eten…
De plant groeit snel, gemakkelijk en kan eigenlijk het hele jaar door gezaaid worden. In de winter eerst binnenshuis/onder glas, en in de lente (april/mei) en zomer gelijk in de volle grond.
Met deze goudsbloemen organiseren we, net na de zomervakantie, de fotowedstrijd #GoudsbloemGekte. Kijk hiervoor onderaan deze pagina.
Volg je ons al op Instagram, gebruik dan zeker ook #BladelNatuurlijk
Heb je een plantenbieb of een mooie uitdeelplek? Dan kun je hier ook zaadjes aanvragen.
Een Waardevolle Waardplant
De goudsbloem (calendula officinales) is een drachtplant (voedsel) voor wilde bijen en honingbijen, en waardplant (voor de voortplanting en groei) voor de rupsen van zeker 10 soorten nachtvlinders!
Zonder de goudsbloem hebben zij dus geen eten!
Voorbereiding zaaien: Verwijder het onkruid en hark de grond lichtjes. Bedek de zaadjes met een lichte laag aarde (ca. 1 cm) en geef ze water.
De goudsbloem is officieel een éénjarige bloem die bekend staat om haar lange bloeiperiode van mei tot oktober. De uitgebloeide bloemen krijgen duidelijjke zaadjes die je het jaar erna weer kunt gebruiken..
In het wild kan je deze bloem aantreffen in West-Azië en rond de Middellandse Zee.
Bloei & Geur
Na 8 à 9 weken verschijnen de eerste bloemen. De goudsbloemen groeien snel en kunnen tot 50 cm hoog worden. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt, komen er weer nieuwe bloemen. Zet ze in een vaasje!
Plukken & Oogsten
Het best is de bloeiende bloem te plukken in de ochtend, zodra de dauw van de bloemblaadjes is opgedroogd en gebruik ze vers of gedroogd. Je kan de bloemen twee tot drie keer per week plukken zodra de bloemen opengaan.
In de moestuin is de goudsbloem een nuttige plant om tussen de bonen, wortelen, sla en kolen te laten bloeien. Natuurlijke vijanden van deze groenten, zoals de zwarte bonenluis, zullen worden bestreden door lieveheersbeestjes en zweefvliegen. De sterke geur van de bloemkoppen verdrijft mieren.
In de keuken
De vers uitgekomen bloemblaadjes worden vaak gedroogd op lage temperatuur en kun je bijna als saffraan gebruiken. Gebruik de bloemblaadjes bv. in rijst, cakes en koekjes, zoet brood, thee, soepen, kruidenboter, yoghurt en omeletten.
Ze staan ook erg feestelijk en smakelijk op een salade of over toetjes!
Medicinaal
Calendula wordt het weleens plantaardig jodium genoemd door haar ontstekingsremmende stoffen en heilzame werking op geschaafde huid. In verscheidene crèmes wordt goudsbloem verwerkt voor de versterking, versoepeling, herstel van de huid.
Je kan delen van de plant ook gebruiken als kompres.
Wil je een leuk receptje: kijk dan hier
Win jij met je goudsbloem foto?
Natuurlijk ga je snel zaaien zodra je je zaadjes hebt. Omdat je zoveel kunt doen met goudsbloemen zijn we heel benieuwd naar wat jij ermee gedaan hebt!
Verras je iemand met een boeketje? Heb je er iets lekkers mee gemaakt? Heb je geschilderd of gefotografeerd?
Stuur ons een leuke foto met jezelf en je bloemen voor 30 augustus! De 3 winnende foto’s krijgen een heel smakelijke verrassing om de zomer mee af te sluiten!
Stuur je foto via DIT FORMULIER
